Trendrum

Månad: april 2019

Återbäring via Försäkringar VS Återbäring vid shopping

Återbäring via Försäkringar VS Återbäring vid shopping

Återbäring innebär i korthet att en konsument ”får tillbaka” pengar. Det finns en rad olika tillfällen som detta kan ske vid. Ofta förknippas det återbäring via cashbackshopping eller att man samlar poäng i kundklubbar. Men det finns även hos kundägda bolag. Det finns exempelvis försäkringsbolag som är kundägda vilket därmed innebär att återbäring ges till alla medlemmar.

Här ser vi på likheter och skillnader.

Vad krävs för att få återbäring?

Försäkringsbolaget

Du behöver vara kund och ha minst en försäkring tecknad hos försäkringsbolaget för att ta del av deras återbäring. Men det krävs även att bolaget får så stor vinst att återbäring kan delas ut. Först används delar av vinsten för planerade investeringar och om det sedan kvarstår kapital är det detta som delas ut.

Återbäringstjänster

Här behövs ett medlemskap som är gratis. Däremot finns likheten att man måste köpa något för att återbäring ska ges. Då det brukar finnas hundratals E-butiker anslutna till dessa tjänster är det alltså ett brett utbud på vad som kan köpas. Vid varje köp ges viss återbäring.

Vad avgör hur mycket återbäring som ges?

Försäkringsbolaget

Det som är avgörande är försäkringsbolagets vinst. Utan vinst ges ju ingen återbäring. Därutöver är det avgörande hur många försäkringar och dess totala premiebelopp som försäkringstagaren har. Ju mer man betalat in i premie desto större del får man av den totala potten som ska fördelas.

Cashback

Vid cashback är det också två faktorer som avgör. För det första hur stort belopp som man handlar för (delvis likhet med ovan). För det andra vilken procentsats som E-butiken ger.

En person som handlar för 10 000 kr och har cashback på 3% kommer därmed få tillbaka 300 kr. Är summan istället 5000 kr men bonusen 8% kommer 400 kr betalas ut.

Någon vinst krävs däremot inte hos företaget som erbjuder tjänsten för att cashback ska ges. Återbäringen är alltså enbart kopplad till de köp som personen genomför.

Vad är bäst?

Det blir egentligen fel att ställa dessa två vägar till återbäring mot varandra då de är uppbyggda på två helt olika sätt. Dessutom är det ena beroende på ett företags eventuella vinst medan andra bygger helt på individens shopping.

Rent ekonomiskt är det bästa att hela tiden söka det lägsta priset (förutsatt att inte kvalitén försämras) och därefter fokusera på eventuella rabatter eller cashback. Men självklart är det en fördel att få återbäring från olika håll.

Vad är private banking?

Vad är private banking?

Funderar du på att skaffa en privatbankir? För att den hjälpen ska vara behövlig krävs inte bara ett stort kapital, utan som regel också en ganska komplex ekonomi. Det är när man till exempel har ett företag, många olika investeringar eller väsentliga kopplingar till utlandet.

Private banking innebär först och främst att du får hjälp att förvalta dina pengar. På senare år har dock tjänsten kommit att innefatta betydligt mer än så. Numera kan private banking-kunder hos de stora instituten få hjälp med alltifrån att boka en resa till att hyra en bra privatkock.

Men smakar det, så kostar det. Private banking innebär normalt en grundavgift på ett antal tusenlappar, för att få ta del av de tjänster som erbjuds. Exakt vad grundavgiften är varierar mellan olika institut, och det kan variera ganska kraftigt. Även kostnaderna för förvaltningen ser olika ut hos olika banker. Normalt är att man tar en procentsats på kapitalet, och det kan vara allt mellan 0,5 % till över 1 %.

Det här är något som bör jämföras innan du bestämmer dig för en privatbankir. Det finns idag en mängd olika aktörer som erbjuder private banking, och det finns egentligen ingen anledning att stressa fram beslutet. Ta dig tiden att jämföra, för det kan skilja sig ganska mycket åt. Med ett stort kapital kan det bli väsentliga skillnader i kronor och ören.

Det finns aktörer som erbjuder private banking, men kanske inte på det traditionella sättet. Det här är lågprismäklare som förser kunder med information, service och redskap för att fatta egna beslut kring sina investeringar. Det här lockar de som i högre grad vill påverka investeringarna själva, och som sannolikt också är intresserad av det i högre grad.

Hos lågprismäklare är det dock sällan tal om tjänster som att anordna resor eller ge tips på kockar. Snarare kan de locka med lägre courtage när en private banking-kund handlar för en viss summa, till exempel. Det här är lågprismäklarnas selling point på området – andra aktörer kan ha att satsa på en viss typ av investeringar, eller att man har särskilt erfarna rådgivare, till exempel.

Läs vidare på: www.privatebankings.se

Kostnader vid begravningar

Inför en begravning finns det en hel del att tänka på. Det är flertalet praktiska moment som behöver tas itu med, allt som oftast i en tid tyngd av sorg efter den anhöriges bortgång. Hur mycket en begravning kostar varierar givetvis kraftigt. En del väljer att ha en mycket enkel och diskret akt, medan andra väljer att göra den riktigt påkostad. Hur begravning bör utformas beror bland annat på den avlidnes egna önskemål och dennes religiösa tillhörighet.

Mellan tummen och pekfingret då?

Vanligt är att en begravning kostar någonstans mellan 20 000 och 30 000 kronor. Pratar du med en begravningsbyrå och kostar på begravningen rejält, så kan det givetvis bli mycket mer än så. Det förekommer att man lägger 100 000 kronor – eller mer – på en begravning. Det här hör dock inte till vanligheterna.

Så vilka faktorer är det egentligen som spelar in? De är flera stycken, givetvis. De största kostnadsdrivarna är bland annat följande:

  • Val av kista.
  • Minesstundsservering.
  • Gravsten.

Alla dessa faktorer går att påverka. Vad en kista kostar varierar väldigt mycket. Pratar du med en begravningsbyrå i Karlstad kanske de rekommenderar en kista för ett visst pris, medan en begravningsbyrå i en annan del av landet rekommenderar en dyrare variant. Tilläggas bör att det finns mycket enkla modeller, och om man vill komma undan billigt, kan man hitta kistor. Dessa är dock som regel enklare direktkremationskistor. Gravstenen kan ha olika pris. Det finns dock modeller som är billigare och dyrare än så. Vid kontakt med begravningsbyråer i Karlstad kan man få råd angående frågan.

Minnesstundsserveringen är också en faktor, som nämnt ovan. Är det många som ska delta så räkningen givetvis högre. Även vilken mat man väljer, och hur mycket man väljer att göra själv, spelar in i detta.

Något annat att ta hänsyn till är lokalen. Är man med i Svenska Kyrkan så har man rätt att få lokal tillhandahållen för ceremonin. Om den anhöriga inte var medlem och hade speciella krav angående plats, så kan det bli en kostnadsfaktor. En begravningsbyrå i Karlstad finns via denna sida.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén