Yrket personlig assistent är ett viktigt sådant men dessvärre inte lika attraktivt. Arbetsmarknaden är god – det finns stora möjligheter att få jobb som personlig assistent i Skåne för den som vill – men får många är lönen anledningen till att man istället väljer annat.
Personlig assistent i Skåne – så ser arbetsmarknaden ut
För den som vill jobba som personlig assistent i Skåne finns goda chanser till jobb, både inom det närmsta året men också inom en femårsperiod. I assistansbranschen behövs nästan alltid folk och även om det finns dom som jobbar hela sina yrkesliv som just personliga assistenter finns det också många som bara kommer och går. Därav finns det nästan alltid möjlighet att få in en fot, åtminstone som timvikarie till en början.
Hur mycket tjänar man?
Lönen för personliga assistenter är tyvärr det som gör att många väljer bort yrket. Det är inte jättebra betalt med tanke på hur mycket man investerar av sig själv i jobbet, med tunga lyft och obekväma arbetstider. Hur mycket man tjänar beror givetvis på flera olika saker men dom två avgörande faktorerna för att få en högre lön är:
- Erfarenhet
- Utbildning
Man kan se att snittlönen för den som jobbar som personlig assistent i Skåne ligger runt ca 23–24 000 kronor i månaden. Drygt 80% av alla anställda har en lön mellan 20 000 – 26 000 kronor, medan drygt 9% tjänar uppemot 28 000. Resterande dryga 9% tjänar närmare 30 000 i månaden men högre än så är svårt att komma. Hur mycket man tjänar avgörs som sagt av hur lång erfarenhet man har, samt om man har någon relevant utbildning, så som undersköterska. Sedan beror det också på hur stor tjänst man har. Inom assistans är det vanligt att man jobbar mellan ca 75–90% men tack vare mycket obekväm arbetstid jämnar det ut sig något.
Många som har beviljats personlig assistans har behov dygnet runt, vilket också gör att det finns personal på plats dygnet runt. Om nattarbetet innebär sovande eller vaken natt kommer dock i slutändan göra mycket på lönen. Dom flesta som arbetar som personliga assistenter jobbar även helger och storhelger, vilket ger extra klirr i kassan, men såklart på bekostnad av att man jobbar när många andra är lediga.