Så här är en korrekt flyttstädning i Stockholm

Att göra en flyttstädning är svårare än många tror och det finns håra krav om vilka moment som ska ingå. För att en flyttstädning ska vara korrekt och godkänd måste man följa checklistor på städmoment. I den här texten berättar vi mer om vilka moment som ingår för att flyttstädningen ska vara korrekt.

Mäklarsamfundets rekommendationer

Mäklarsamfundet har sammanställt en lista på rekommendationer om hur man ska göra en flyttstädning. Även om de kallar det för rekommendationer så ska det här ses som krav för att flyttstädningen ska vara korrekt och godkänd. Kraven på flyttstädning är mycket höga. Städningen är en del i överlåtelsen och har inte annat avtalats ska bostaden vara väl städad och rengjord vid köparens

tillträde. En flyttsstädning är en totalrengöring av en bostad och mycket omfattande. En bostad är väl rengjord när alla fläckar, smuts och damm är avlägsnade.

Moment som ingår är bland annat att alla målade ytor inklusive utrymmen mellan element och väggar ska rengöras, fönster ska tvättas både inifrån och utifrån, persienner ska dammas och torkas av, garderoberna ska rengöras grundligt och golv, golvlister och trösklar tvättar. I köket ska man dessutom taket tvättas, spisen rengöras inklusive golv- och väggytor omkring spisen. Även köksfläkten och ventiler ska rengöras ut- och invändigt. Kylen och frysen ska inte bara tvättas, även avfrostas. Alla skåpen och skafferier ska vara grundligt rengjorda. I badrummet ska badrumsskåpen rengöras, toaletten, badkaret och duschen ska tvättas noggrant och golvbrunnar rensas grundligt. Tvättmaskinen och torktumlaren ska inte bara tvättas, deras filter ska även de rensas. Tomten och trädgården ska lämnas i bra skick och städas så att bara det som är normalt ska vara kvar, med andra ord ska till exempel skrot och byggavfall tas bort.

Att anlita en städfirma

Det är många moment som ska gås igenom och allt måste göras noggrant. Därför kan det vara bra att anlita en städfirma i Stockholm som gör flyttstädningen åt dig. Innan städfirman kommer för att städa ska bostaden vara tömd på allt så att städningen kan påbörjas direkt. Inga saker som inte tillhör bostaden ska finnas kvar. Vid en normal flyttstädning ingår inte rengöring utav grova nedsmutsade ytor då detta inte ingår i en flyttstädning. Om det finns väldigt smutsiga ytor måste du meddela städfirman i Stockholm så att det vet om att det finns extra arbete att göra förutom flyttstädningen. Besiktningen av flyttstädningen kan du göra eller den nya ägaren. Detta bestämmer ni.