Allergi är en överkänslighet

Allergi är en slags överkänslighet som innebär att vissa personer reagerar på vissa specifika ämnen och substanser som vi människor vanligen kan äta eller komma i kontakt med utan problem. Människans immunförsvar skyddar oss mot virus och bakterier som annars kan göra oss sjuka. Immunförsvaret hos personer med allergi aktiveras av ämnen som egentligen är helt ofarliga. Det kan handla om vete, ägg, pollen eller nötter. Termen ”allergi” kommer som så många andra ord från grekiskan och betyder ”förändrat reaktionssätt”. 

Allergi kan drabba alla

Vem som helst kan bli allergisk mot olika ämnen. De ämnen som orsakar allergi kallas allergener. De finns i till exempel pälsdjur, gluten och citrusfrukter. De som drabbas av allergi reagerar på samma sätt, immunförsvaret attackerar allergenerna utan egentlig anledning. Detta sker oberoende av vilken typ av allergi man har drabbats av. Immunsystemet överreagerar och tror helt enkelt att till exempel pälshår är farligt och försöker då försvara dig. Symptomen kan se lite olika ut, man kan få röda utslag på kroppen, nysningar, snuva, hosta och rinnande ögon. 

Allergi mot pollen 

En mycket vanlig allergi är pollenallergi. I luften finns under våren fullt med pollenkorn som man andas in. De fastnar i näsa och svalg men för människor utan allergi så uppstår ingen reaktion eftersom det är helt ofarligt att andas in pollen. För personer med allergi så aktiveras dock immunförsvaret. Antikroppar känner av pollenkornen och uppfattar det som farligt, du har drabbats av en allergi. Antikropparna använder sig av ett ämne som heter histamin som gör att man kan få röda och irriterande ögon och man hostar och nyser. Samma reaktion sker om man har allergi mot till exempel kvalster eller nötter.

Hur kan man lindra allergi? 

Ibland kan det vara svårt att lindra allergi. Har man till exempel allergi mot persika eller apelsin är det bästa man kan göra att undvika att äta just dessa frukter. En del som har allergi klarar av att utsättas för en liten kvantitet av allergenet utan att få en allergisk reaktion. Många som är allergiska mot svamp till exempel kan ofta äta små mängder av svamp utan att känna av någon speciell reaktion. Är man allergisk mot pollen kan man försöka att hålla fönstren stängda. Måste du öppna dem så är det bäst att göra det tidigt på morgonen. Om du ska gå ut i skogen är det också bättre att göra det tidigt på morgonen. Är du fortfarande i stadiet om du är osäker på om det är allergi som drabbat dig så kan man börja med att göra allergitest, det går att båda beställa på nätet eller besöka sjukvården.