Ett tyngdtäcke är just precis vad det låter som, ett täcke med tyngd i. Det heter tyngdtäcke på grund av att det är ett täcke med små tyngder insydda i materialet, vilket gör täcket tyngre. Tyngdtäcken används för att behandla och hjälpa sömnproblem och har visat sig vara mycket effektiva. Vetenskapen bakom tyngdtäcken är relativt enkel, och i princip kan man sammanfatta tyngdtäckets funktion som densamma som en varm och behaglig kram kan ge någon.

Hur fungerar ett tyngdtäcke?

Funktionen och teorin bakom tyngdtäcket och dess funktion bygger på två olika vetenskaper, nämligen Deep Pressure Tissue Stimulation (DPTS) och Sensory Integration (SI). Den förstnämnda teorin, det vill säga Deep Pressure Tissue Stimulation, förklarar att våra kroppar och kroppsvävnader svarar på beröring och tryck precis som vid en härlig massage. Den andra teorin, det vill säga Sensory Integration, förklarar hur kroppen och huden har olika mottagare för olika typerna signaler och intryck. Dessa mottagare tar emot signaler från våra sinnen så som känsel, hörseln, syn, smak och lukt. Mottagarna tar dock också emot signaler från andra sinnen, så som de taktila, vestibulära och proprioceptiva sinnena. Genom att kombinera de två olika teorierna, Deep Pressure Tissue Stimulation och Sensory Integration, så ger täcket kroppen impulser och intryck som på ett sätt kan liknas vid att manipulera hjärnan. När kroppen omfamnas av täcket så skapar det ett tryck, vilket i en tur gör så att hjärnan börjar producera hormoner som får en att må bra. Dessa hormoner heter oxytocin, melatonin och serotonin, och skapar en känsla av välmående och gör det lättare att somna. Dessutom gör tyngdtäcket så att kroppen producerar mindre av kortisol, ett hormon som annars produceras i stressiga situationer. Blodtrycket sjunker och allting börjar sakta ner. Via fitnessfrank.com finns tyngdtäcken av bästa sort!

Hur tungt täcke ska man använda?

Det här är såklart ett individuellt val, och beror på vad man själv tycker är bekvämt. Det finns dock en generell tumregel, vilken säger att täcket ska väga tio procent av ens vikt. Så om man till exempel väger 80 kilo, så ska täcket väga åtta kilo. Det kan kännas ovant i början när man just börjat använda ett tyngdtäcke, men om man har svårigheter med att sova om nätterna så kan det vara värt ett försök.