Att beställa catering är ofta ett givet val, även för sammankomster som inte är alltför stora. Att själv stå för matlagningen för många gäster kan vara krävande. Inte bara själva matlagningen då alltså, utan främst logistiken omkring det. Detta samtidigt som övriga delar av eventet ska planeras och utföras. Att leja ut maten på en cateringfirma är helt enkelt en stor avlastning.
Om du ska ha cateringbuffé kan du få maten levererad i god tid, givet att den är kall. Att cateringbuffé i Lund serveras kalla är vanligare än att det inte gör det. Om maten däremot ska vara varm är det desto viktigare med tajming. Att välja kall mat framför varm gör det ganska mycket enklare rent logistiskt – men så passar det inte alla sammanhang heller. Många vill gärna ha åtminstone ett par varma rätter, även om det gärna får kombineras med kall mat. Väljer du kall behöver du åtminstone inte oroa dig lika mycket för att maten blir försenad.
Det bästa är dock att välja en aktör inom catering som du verkligen känner dig trygg med. Även i mindre och mellanstora städer som till exempel Lund, finns det många firmor att ta kontakt med. Genom att vara ute i god tid hinner du skanna av utbudet. Söker du på ”Catering Lund” (men byter ut Lund mot din stad) så kommer du att få fram flera aktörer. Titta på recensioner, omdömen och gör en bedömning av intrycket du får. Hittar du någon som du känner att du kan lita på, så kan du vara betydligt lugnare på evenemangsdagen.
Att få maten levererad i så god tid som möjligt kan vara viktigt. Evenemang är svåra att planera på minuten, och det kan hända att dagen går fortare än vad man har tänkt. Kanske är det dags för lunch 11.30 istället för 12.30? Om maten är varm behöver värmeplattor finnas på plats – men på dem bör inte maten stå hur länge som helst innan den äts upp. Är maten kall kan du fråga företaget om den kan levereras i frigolitlådor som håller kylan inne. Under högsommar bör kylklampar sättas in i lådorna så att maten håller sig kall under en längre stund. Det bästa är givetvis om man kan tajma leverans av catering strax innan maten ska ätas – men det är inte alltid möjligt.